Wat kunnen wij met de KonMari-methode?
‘Opgeruimd’ van Marie Kondo
Mijn globale boekbespreking van het boek ‘opgeruimd’ van Marie Kondo (2015 A.W. Bruna Uitgevers B.V., Amsterdam ISBN 978 94 005 0562 9) voorzien van mijn beschouwingen als Nederlandse Organizer
Marie Kondo ruimt rigoreus op. Volgens haar KonMari-methodiek doe je alles weg waar je niet blij van wordt: bedank de spullen voor wat ze je gebracht hebben en dan hup weg! En ze belooft een ‘life-changing’ ‘magic’ impact op (de rest van) je leven.
Wat is perfect aan de methode?
Ik vraag klanten en vroeg ook in ‘Mijn Leven In Puin’ al in beeld aan de kandidaten: ‘Word je er blij van?’. Dus dat Marie Kondo die vraag tot de essentie van haar opruimmethode maakt, spreekt me zeer aan.
Als je op basis van haar vraag: ‘Does it spark joy?’ keuzes kunt maken, dan kan het voor je werken. Als je dit nog niet kunt, maar je kunt jezelf forceren door het toch te doen en het daarmee te leren, dan zet je natuurlijk helemaal een belangrijke stap in je leven: Marie Kondo beschrijft dat je alles in je handen moet nemen en goed moet voelen. Doordat er zoveel spullen door je handen gaan en je zoveel keuzes maakt, oefen je ook in besluiten en beslissen wat je wilt en ga je het daardoor makkelijker, beter en sneller doen en ook op andere gebieden toepassen.
Als je (te)veel leuk vindt, of als je bijvoorbeeld door drang/dwang/angst, bijvoorbeeld in het geval van verzameldrang ‘op slot’ zit, dan is de kans groot dat je het niet zelf kunt en dat het ook niet lukt om jezelf er toe te zetten. Dan kun je mij inhuren en help ik je. Opgeven in geen optie toch?
Als het je namelijk lukt om keuzes te maken over je Tshirts, je boeken, je keukenspullen en ga maar door, dan ga je ook beter voelen met welke mensen je graag omgaat (geven of nemen ze je energie?) en van welke taken je blij wordt. En zo kan het volgens mij inderdaad een hele positieve impact hebben op je leven.
Wat is vooral nieuw voor ons in Nederland?
het vouwen en opbergen
Marie raadt aan zoveel mogelijk in rolletjes rechtop te bewaren en van licht naar donker: kijk maar naar de foto hier beneden: het ziet er in ieder geval leuk uit! En waar het in de Organizing over gaat: het oogt overzichtelijk waardoor het uitnodigt tot opbergen en –dat is het belangrijkste- je makkelijk iets kunt vinden en pakken.
de ziel van spullen
In Nederland betrekken we vooral onze informatie vanuit het wetenschappelijke onderzoek en vanuit de enorme hoeveelheid aan ervaringen uit de Verenigde Staten. In de VS bepleiten ze vooral het belang van het depersonaliseren van spullen. Zeker mensen met verzameldrang zouden teveel waarde hechten aan de ‘ziel’ van spullen en dat zou hen in de weg staan bij het oplossen cq verminderen van hun verzameldrang. Hier zien we ook dat mensen vaak dingen bewaren, omdat ze zich er verantwoordelijk voor voelen. De Amerikanen benadrukken dat dingen maar dingen zijn en niet leven dus… Marie Kondo vindt dat spullen ook de ruimte moeten krijgen en bedankt ze voor hun diensten, na gebruik en ook voordat ze er afscheid van neemt. Wat jij er ook van vindt: zolang het je helpt in je leven, is het goed. Maar het is wel aardig om je eens af te vragen hoe jij erin staat: wat is jouw relatie tot spullen? (Denk eens aan de auto die je net hebt ingeruild? Praat je wel eens tegen een ding? Nooit? Ook niet tegen je computer? Voel je je anderszins gesteund door dingen om je heen in je huis?) Als je het nu eigenlijk niet goed weet, sta er dan de komende dagen eens bij stil. Het is aardig om te weten waar je staat. Als je namelijk net als Marie Kondo denkt dat er toch wat in zit, dan heb je er misschien wat aan om met spullen om te gaan zoals zij. En met respectvol omgaan met spullen is natuurlijk niets mis! Ik vind wel dat zij er een goede draai aan geeft: ook al houdt je van spullen, ook al denk je dat spullen ‘leven’ cq over een bepaalde energie beschikken, dan nog hoef je ze niet te bewaren! Dit uitgangspunt kan ervoor zorgen dat je makkelijker loslaat. Dat je niet tegen je eigen belang in spullen om je heen houdt. Als je spullen weg doet, bedank ze dan en laat ze gaan!
wat ik vind van de energie van dingen?
Ik heb een boek van Masaru Emoto over en vol van foto’s van waterkristallen waaruit blijkt dat elke waterdruppel over een eigen energie beschikt. Emoto beweert dat water over informatie en zelfs over geneeskracht beschikt. Ook de homeopathie gaat uit van de deelbaarheid van informatie in vloeistoffen. Daphne Dekkers heeft ooit een experiment gedaan en beschreven in een column: ze deelde een appel door tweeën en bewaarde de ene helft ergens anders dan de andere: De ene helft gaven zij en haar kinderen complimentjes en bejegenden ze vriendelijk. De andere helft benaderden ze boos en onsympathiek. De laatste helft verschrompelde en beschimmelde dágen eerder….
Dus ja, ik moest even wennen aan hoe ver Marie Kondo er in gaat en ik zal daarin zelf niet zo ver gaan, maar praktisch maakt het niet eens zo veel uit: het is ook in je eigen belang als je je spullen wat meer ruimte gunt dan dat alles opgepropt zit. Dus ook hier geldt: doe ermee wat je helpt en dan werkt het voor jou en daar gaat het om!
vijf bedenkingen
1 alles op de grond neerleggen De KonMari-methode werkt volgens een vaste methode. Zo ‘moet’ je beginnen met al je bovenkleding: Alles aan truitjes, hempjes, jassen etc moet je overal vandaan verzamelen en dan op de grond leggen. Alles in een keer. Alles wat je namelijk ‘vergeet’, moet sowieso weg! Dit klinkt al als een echte uitdaging (maar die gaan we natuurlijk niet uit de weg), maar bij veel van mijn klanten is dat ook niet echt mogelijk… Ik ben al blij als ik in de woning kan lopen… Werkruimte om te organizen is vaak al lastig te creëren. Ik zeg dan ook al jaren: “In een vol huis kun je niet opruimen!” Dan is het zo vol om je heen dat je twee dingen kunt doen: je kunt weggooien of verplaatsen. Soms ga je eerst puin ruimen. In die situaties kun je dus niet kleding of andere categorieën van spullen op de grond leggen. Deze methode lijkt me dus niet altijd toepasbaar.
2 voorraden weggooien Marie Kondo vindt voorraden belachelijk, ongelofelijk, onnodig en ongewenst: weg dus met alles wat je (nog) niet gebruikt. Laat de voorraden in de winkel. Het is zo gekocht als je het nodig hebt. Dit stukje verwacht ik niet makkelijk te kunnen verkopen aan de Nederlandse klant: Volgens mij zijn we daar te zuinig en te Calvinistisch voor. Zeker als het gaat om naar eigen mening ‘logische’ voorraden zoals van wc-papier, toiletartikelen die je zult gaan gebruiken en levensmiddelen ‘voor als je een blikje maïs nodig hebt’. Ik raad klanten aan om van de standaard (verbruiks-)artikelen (koffie, deodorant etc) er een in huis te hebben om te gebruiken en er nog een te hebben als voorraad: ga je die aanbreken, koop dan de volgende en zo door. Aangezien dit werkt, blijft dat voor mij overeind.
3 koop het opnieuw als je spijt hebt De vuistregel van KonMari bij het sorteren van paperassen is: ‘alles wegdoen’. Ze maakt gelukkig wel een uitzondering voor actuele verzekeringspolissen, sommige garantiebewijzen, huurcontracten etc hoewel daar niemand blij van wordt… Maar boeken, cursusinformatie, bankafschriften die je gezien hebt: doe het weg! Als je het mist, dan koop je het gewoon opnieuw of je zoekt het terug op internet of er is altijd wel een mouw aan te passen. Of dit werkt? Ik denk dat ze zich hier vergist. In ieder geval bewaar ik zelf mijn bankafschriften (zeker na het verhaal van Joris Luyendijk) . Ik denk verder dat het erom gaat wat het meeste energie kost: dingen bewaren (waar je niet blij van wordt) of dingen zoeken als je ze alsnog nodig hebt: It’s up to you, maar om zo maar alles weg te doen…. Ik zou wat voorzichtig(er) zijn. Niemand wordt blij van zakelijke papieren, maar voordat ik een klant adviseer ze dan maar weg te gooien, zou ik altijd op zijn minst meewegen hoe groot de kans is dat je het alsnog nodig hebt en hoeveel het je dan kost aan geld, tijd en energie om het weer terug te krijgen…
4 redelijk rigide Marie Kondo geeft de exacte volgorde aan waarin je je huis op orde krijgt. Ik kan me voorstellen dat er huizen zijn waarin of bewoners in huizen waarvoor een andere volgorde beter werkt. Ik weet dat dat voor vervuilde huizen sowieso geldt: daar moet eerst het afval uit…..
5 altijd succes Marie Kondo heeft geen klanten bij wie het niet werkt. Ze krijgen allemaal een opgeruimd huis en ze weten allemaal ineens (wel) wat ze willen. Ik vind het knap…. Maar geloof zelf nooit zo in absolute waarheden dan wel in standaard succes…
Conclusie: als je huis iets te vol is en je kunt keuzes maken of je wil dat heel graag leren, dan kun je met de KonMari methode aan de gang. Als je huis veel te vol is en/of je lijdt aan verzameldrang, dan is dit waarschijnlijk een brug te ver.
In beide gevallen mag je een beroep op me doen: ik wil je graag begeleiden en dan mag je aangeven in hoeverre je deze methodiek in de praktijk wil brengen: ik ga de uitdaging graag met je aan!