Waarom afval bewaren?
het verschil tussen actief weggooien en passief laten liggen
Na alle ervaringen in overvolle huizen kwam ik gisteren tot een expliciet inzicht dat al lange tijd ‘sluimerde’.. Ken je dat het gevoel dat je al lang iets ‘weet‘ maar dat je het nooit eerder hebt benoemd?
Een journaliste vroeg aan me hoe ik het kon verklaren dat mensen soms zelfs hun afval bewaren. Toen schoot me een leuk verhaal te binnen van Gaby die heel goed bezig is de vervuiling in huizen op de Zuid-Hollandse eilanden tegen te gaan. Hij vertelde over een meneer bij wie er ook hoognodig spullen het huis uit moesten. Die man zei tegen hem dat er echt niks weg kon, waarop Gaby vroeg of ze niet konden beginnen met de kranten. Dat zou al een heel verschil maken. De man reageerde daarop vervolgens heel positief: ja de kranten, dat mocht wel. Die waren toch niet van hem… Hoezo zei Gaby, Hoezo zijn die niet van jou? Nou zei die man: die gooien ze elke dag door mijn bus….
We hebben samen hard gelachen over dit voorval. Toch, als je er dieper over nadenkt geeft dat nou net aan wat het verschil is tussen iets bewaren en iets niet wegdoen: iets weggooien vergt namelijk iets van je: je moet het op zijn minst naar buiten sjouwen…. Niks doen kost dan op de korte termijn!! minder inspanning…. De conclusie moet zijn dat het niet altijd zo is dat mensen de spullen die ze in hun huis hebben bewust bewaren…. Soms wel, dan creëren ze bewust een soort ‘hol’ om zich heen maar soms ook niet: Dan zijn ze gewoon niet verder gekomen dan de spullen te laten. Dat de spullen ruimte innemen; Dat ze zelfs een gevaar kunnen vormen (brandgevaar, instortingsgevaar of door blokkades noem maar op). Én dat spullen er uiteindelijk toch (altijd) uit moeten… Aan mij de schone taak om degene die niet of nauwelijks ruimte over heeft voor zichzelf dat te laten inzien en te bewegen richting actie 🙂