Tips voor november/december
Cadeaus:
Begin na elke Sinterklaas /Kerst of verjaardag met het aanleggen van nieuwe verlanglijstjes: Roept pa vanuit de kamer dat je naar dit of dat lied moet luisteren, omdat dat hem raakt, noteer zanger en titel en ga tegen de tijd dat je voor pa wat moet kopen, op zoek naar de bijpassende cd (of adviseer anderen die hem een cadeautje willen geven). Wees het hele jaar door alert op signalen over behoeften van anderen en schrijf ze op.
Als je ergens tegenaan loopt -wanneer dan ook- en je denkt, dit is leuk voor mijn schoonmoeder, aarzel niet en schaf het vast aan. Scheelt weer tijd, energie en kopzorgen in december: Extra tip: Probeer vooral je slag te slaan als het uitverkoop is, dan scheelt het ook nog in de centjes!
Voorkom dat je tussen de mensenmassa’s en de bergen aan af te rekenen artikelen voor de kassa van Bart Smit terecht komt.
Surprises, gedichten of andere verwachtingen van creativiteit:
Wacht nooit met de ellende tot het laatste moment! Je ziet er steeds meer tegenop, terwijl het achteraf altijd weer meevalt: Vaak was het toch ook weer niet zo erg en heb je er spijt van dat je je er zo druk over hebt gemaakt.
Analyseer wat je niet leuk vindt aan het ‘project’: Is het faalangst? Stel je jezelf misschien te hoge eisen? Weet je niet genoeg over die ander om iets te verzinnen? Krijg je je idee niet uitgevoerd?
Als je er helemaal niets leuks aan vindt, ook niet aan het uiteindelijke samenzijn zelf, dan ligt het voor de hand om dit jaar eens vriendelijk te bedanken voor de eer. Het moet wel een enorme gehalte hebben aan sociale verplichting als je erbij móét zijn én móét meedoen. Als het faalangst is of de eigen hoge normen, relativeer dan het belang van perfectie. Realiseer je dat jij waarschijnlijk de enige bent die moeite heeft (gehad) met jouw ‘prestatie(s)’. Het gaat immers om het samenzijn en om de lol: Het gaat toch niet om de knikkers?! Als de tijdsdruk je parten speelt, maak een plan in de tijd en hou jezelf daaraan: Je zult zien dat het dan werkt! Heb je een hekel aan het knutselen, het dichten enz., stel dit jaar voor dat je vrij wordt gelaten in de expressievorm, of interpreteer het ruim en maak een puzzel in plaats van papier maché of het rijm. Je kunt ook iemand charteren: Jij wast de auto als de ander dan voor jou .. En wat de kennis over de ander betreft: Observeer of stel vragen zodat je kennis vergaart en noteer! Informatie ligt vaak op straat!
Uitnodigingenbeleid:
Ga ruim van te voren na wat anderen om je heen van plan zijn en bedenk wat jij het liefste wilt. Probeer af te wegen wat er van je verwacht wordt en wat je bereid bent in te zetten en ‘in te leveren’. Als je vanuit sociaal en loyaal oogpunt een compromis sluit, kijk dan in hoeverre je de situatie alsnog naar je hand kunt zetten: bijv de eerste Kerstdag wel verplichtingen, de tweede dan voor jou (en/of je partner of je gezin).
Als je niet in de stemming bent om feest te vieren, probeer dan in december niet thuis te zijn: Plan een vakantie.
Tijdsinvulling:
Vraag om inzet van anderen om je heen voor wat betreft de dingen die gedaan moeten worden: Geef ieder liefst vooraf een duidelijk omschreven taak en daarmee zijn eigen aandeel in de verantwoordelijkheid van het slagen van het samenzijn.
Plan van tevoren of beslis flexibel over een tijdstip waarop je even alleen of met anderen naar buiten gaat, als je je binnen niet meer plezierig voelt ( te vol en te druk, blauw van de rook of saai en langdurig). Wie zegt dat jij alles moet doen, voor alles moet zorgen, ‘t iedereen naar de zin moet maken en er steeds moet zijn?
Wat staat er op het menu?
Ook hiervoor geldt dat je het beste zoveel mogelijk van te voren kunt beslissen. Kom je ‘s zomers een recept tegen van een lekker nagerecht, scheur het meteen uit (probeer het tussentijds eens één keertje) en hou het verder ‘nieuw’ voor de Kerst.
Als je ruim van te voren bepaalt wat je wilt eten, dan hoef je niet op het laatst in te kopen en kun je zelfs misschien wel vooraf profiteren van aanbiedingen.
Als je het moeilijk vindt om het diner samen te stellen, steek je licht op bij mensen om je heen: Misschien hebben zij nog wel een menu voor je van een van de vorige jaren waar jij dit jaar mee uit de voeten kunt?!
Algemene tip:
Vaak dragen mensen nuttige dingen aan als jij begint over zaken waar je mee bezig bent. Zeker als je je ergens druk over maakt, kunnen mensen je vaak adviezen geven die heel goed van pas komen! Maak de decemberperikelen bespreekbaar: Daar zul je baat bij hebben!